Saturday, October 11, 2014

Airbnb Memang Best!



Sejak pertama kali guna perkhidmatan booking accomondation through Airbnb masa pergi Seoul bulan Febuary lepas seresely dah jatuh hati. Asal cari accomandation je bukak Airbnb.

Antara sebabnya :-

1- Kos jadi Murah kalo travel berjemaah/ family

Contoh la Iols booking studio apartment untuk trip ke Seoul. Kongsi 4 orang dalam RM70 sorang 1 malam. Guesthouse pon range macam ni jugak kan tapi size kecik kemudahan lain kena share.


Waktu check-in and check out pun flexible kalo Airbnb nih. As long kita inform dengan owner. Setakat ni sume owner sangat membantu dan bagi respon dengan pantas sebarang pertanyaan.






Kebayakkan Airbnb kat Seoul dorg bagi pakej free portable Wi-fi. Wehuuu dapat menjimat utk sewa portable wifi.


2. Privacy

Hostel sometimes ada yang 6 females room. Kalo kita pergi dalam 4 orang kena share dengan orang lain yg mana aku tak berapa nak suka la. Untuk 1 malam ok lah kalo 3 4 malam I prefer sesama kita jela xmo share. Ada orang tak kisah kan asal boleh tido. Ada lagi xberapa kisah boleh je amik mix room.

Dari segi toilet pun tak berapa nak suka share bathroom.

Dengan Airbnb korg buat la macam ghumah sendirii. Hikss. Suka!!! Barang nak terbarai sepah2 pon takpe.





















Apa yang penting ada mesin basuh!!! Dan small kitchen yang boleh masak ala kadar. Nak buat nasi lemak boleh. Feeling drama Korea pun ada jugak la sebab studio apartment dorg cantik2 deco nya.







Booked accomondation di Osaka. Hotel mahal betol belah Osaka tu. Harga 2 org pun RM300++. Hostel pun ada usha jugak nak private pun RM100++ seorang. Nak tido Capsule Hostel? Dah macam tido dalam keranda pun ada. So solution kita Airbnb lah. RM 360 untuk 1 mlm 4 orang and serba lengkap siap ada pengering kain .








 Ruang pun besar kan




Ini kat State Tower masa kitorang pergi trip Bangkok. 1 malam RM190 tak silap boleh sumbat 5 orang katanya. 2 bilik hah. Bawak family memang untunglah murah dan spacious.



Bawak toto Narita bentang atas lantai pun ok. Eh sumbat 10 orang pun ok sebab dorang kira rate 1 apartment bukan per head.












Night view 40th floor from State Tower, Bangkok





Tips :-

1- Kaji peta kawasan strategik before nak booking kat Airbnb. Yelah standard la mesti nak dekat dengan public transport, main attractions

2- Baca review pengalaman orang yang pernah book apartment tu

3- Payment bayar langsam time booking. Prefer Credit Card.

4- Once dah berkenan book je la tak payah tunggu2 kang tunggu esok bukak nak book sekali dah full. Almaklumla bukan hostel/ hotel. Konsep sape cepat dia dapat.

5- Possibility nak kena tipu memang tak lah sebab Airbnb control. Ada baca somebody tu nak book apartment tapi xnak guna Airbnb sebab yelah kena bayar service fee so deals dengan owner. Sekali dah bayar bagai kena tipu daaaaa.  3rd party kadang berguna untuk elak perkara macam ni.



Kesimpuln, lain orang lain caranya. Saya tak kisah murah accomondation asalkan bukan mix room.






13 comments:

  1. sis JM pun kalau travel dalam group akan pilih AirbnB ni tapi buat masa ni belum lagi sbb asyik teval berdua je..kalau berempat tpun 2 lelaki 2 perempuan mmg x sesuai...in sha Allah kalau ada peluang travel dlm group..ini lah yg akan jadi pilihan sbb dh terima komen yg baik dari mereka yg pernah book through AirBnB nih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak semestinya kena 4 orang sama jantina. Banyak pilihan kalo berdua pun ade je apartment utk 2 org. Kalo mix ada apartmnt yg berbilik. Sebab hotel mcm xberapa nk best sbb xda mesin basuh. Hehe. Tu yg penting dan jgk boleh masak. πŸ˜€πŸ˜€

      Delete
    2. oh ye ke..kalau mcm tu for next coming trip april 2015..sis JM nk try cari sbb pergi berdua je..terima kasih kongsi info nih..

      Delete
  2. Saya cuba cari state tower bangkok ni di airbnb. Tak jumpa pun 😭

    ReplyDelete
  3. Lebua State Towen nama Specific and dekat ngan mrt saphan taksin

    ReplyDelete
  4. Hi. Nk tny psl airBnB ni. Ade baca harga yg display tu bukan final. Dia akan ada exchange rate fee n service fee. Mcm mana ye dia kira semua tu? Mahal byk mne ye. Sy mcm nk try guna tp x berapa faham xtra caj tu, huhu

    ReplyDelete
  5. Ha ah.sy ade booking apmt dlm kL je.tp tu la die display in RM.tp bl charge cdt card in € klo xsilap.so hge mhl lebey dlm rm40..cmne nk taw actually?kalo taw plz share.utk rujukan ms dpn.

    ReplyDelete
  6. Ha ah.sy ade booking apmt dlm kL je.tp tu la die display in RM.tp bl charge cdt card in € klo xsilap.so hge mhl lebey dlm rm40..cmne nk taw actually?kalo taw plz share.utk rujukan ms dpn.

    ReplyDelete
  7. Ha ah.sy ade booking apmt dlm kL je.tp tu la die display in RM.tp bl charge cdt card in € klo xsilap.so hge mhl lebey dlm rm40..cmne nk taw actually?kalo taw plz share.utk rujukan ms dpn.

    ReplyDelete
  8. salam, nak tanya, credit card perlu d bwa ke ke negara yg kite nak pegi utk verification?

    ReplyDelete
  9. Salam.tmpang tnye,de stated kt page details reservation cost.tu mmg harga yg kte kena byr ke?or mcmane?almaklumlah,1st time nk guna,tgk2 tinggi harganye.mcm tmasuk security dposit.tkejut kite..

    ReplyDelete
  10. harga yang dia bagi tu dah campur dengan tax ke

    ReplyDelete
  11. Hi. Kalau bayar by debit card boleh ke ?

    ReplyDelete

Thanks for dropping a comment