Monday, November 25, 2013

Only in China : Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding [17]



22 April 2013- Isnin

Fuhhhh. Dah sampai jugak hari terakhir. Humak aih merangkak betul nak habiskan travelog China ni. Pegi 12 hari je, nak boleh siapkan makan berbulan-bulan. Memang tabik la mereka yang rajin update entry. Ini pun bukan finale sebab gambar panda sangat comel terlampau banyakkk terpaksa buat 1 entri sahaja.

Seawal 7 pagi kami bangun dan breakfast sendiri dengan sisa bekalan makanan. Korek celah-celah bag cari apa yang boleh dimakan. Almaklumla dah hari last kan. Then tengah makan kami beborak dengan group Malaysia tapi Chinese la. Dorang 10 orang taw pergi backpacking yang sangat adventure, Sape penah baca blog ni  http://chingnengbin.blogspot.com mereka la kami jumpa kat sana. Sangat friendly dorang. Tade dah nak speaking bagai, cakap BM sudae. Flight dorang pun sama cam kitorang pada malam 22 April. Dorang hebakkkk, pergi trekking, hiking belah Shangri-la, Lijiang 25 hari kotttt. Salute to them.


Mengikut dari Google Map nak ke Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding senang citer Zoo Panda lah   nak ke sana naik bas 902 tapi macam dah tukar no bas je tengok.

Perkhidmatan bas ke Zoo Panda seawal 8 pagi hingga 4 petang dengan harga 2yuan/RM1 one way. Murah kan??? Dah la lama sejam lebihh nak boleh sampai ke tempat panda tu.



Bas nak ke Zoo Panda berhenti diseberang jalan bukan sebelah pokok pisang ni.






Nampak kokak je bas ni kan, saing2 bas persiaran yang kat Kuala Teregganu. Kokak pon, padat okk orang naik bas ni, dah la perjalanan sejam lebih. Kalo korang malas serabut otak boleh je booked dengan hostel nak pegi Chengdu Research Base ni, tapi mahal la dalam 180yuan-250 yuan. Walhal kome pegi sendiri tak sampai 60yuan/ RM30 termasuk tiket masuk dan return trip.





Perubahan no bus , bus ke Chengdu Research Base bernombor 60 bukan 902 .




Keadaan dalam bas. Sangat klasik. Mula-mula nak naik tak yakin sebab betul ke no bas ni,pastu tanya driver cakap "Panda panda". Betul la tuh.

Perjalanan bas yang lama membuat kami semua membuta. Nasib dapat seat masa tu, lantak pi la ada orang tua ke preggy ke nak duduk, tapi seat sangat limited tak sampai 10 kott.




Ingat masa bas stop kat sini betul-betul depan entrance tapi jauhhhh oii nak menapak 1km kott dengan jalan besar. Ni pun ikut orang lain. Kalo tak mana hala tak tak nampak signboard tempat ni.









Tiket masuk ke Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding hanya 58yuan/ RM24 untuk dewasa.




Apa ingat dah lepas masuk kat tempat ni terus panda ada bertempek-tempek tunggu korang? TIDAK SAMA SEKALI. Korang kena menapak ke dalammmm lagi dalam 1km-2km kot. Kalo malas tram disediakan dengan bayaran tak silap 10yuan seorang.




Ada muzium panda, makmal panda macam-macam lah.








Map kawasan Chengdu Research Base, Besaqq habaq hangg bukan takat panda, ada taman bunga segala.



Bamboo kat sini boleh la lepaskan feeling ala2 ko ada kat Kyoto kann. *ttdmka*



Pyscho sangat, dah jauh menapak tak jumpa-jumpa panda .




Toilet pun comel macam panda ni dah kenapa????


Akhirnya, penat berjalan melawat kawasan, jumpa satu kawasan yang menempatkan Red Panda.Tapi peminat tak ramai sangat sebab idokla comel sangat dan kecik.








Tak sampai 10minit kami pun beredar nak cari REAL panda.




Berjalan dan berjalannnn....


Tetiba masing-masing diserang histeria nampak panda,


COMELLLLLL sangattt.

Panda tido comel,
Panda berak sambil tertido pun comel,
Panda makan comel,

Semua comel la. Lekaaaa sangat tengok gelagat mereka. Ralikkk. 2 jam berdiri pun tak pe.





Sombong ni, tak nak pandang.




Kawasan ni tade pagar, tapi yang memisahkan pengunjung dengan panda hanya longkang besar. Nak pegang panda?? Bayar 1000yuan untuk pegang 2minit. Agak duit tak tahu nak campak kat mana, boleh la try.





Aksi panda 2 ekor ni sangat leka dorang asik gaduh je berebut bamboo.











Ni baru bangun tido. Lepas 2 3 langkah, boleh sambung tido sambil tu tengok setempek najis keluar.




Best betul jadi bantal golek ni! Sebelah kiri tu najis dia lah.







Dalam banyak-banyak panda, aku suka panda Yuan Yuan ni. Setiap panda kat sini ada nama dan sifat tersendiri. Macam Yuan Yuan ni, sangat picky terhadap makanan. Tade nak makan bamboo, dia makan buah epal and kuih bulan. Diva sangat kao Jah!!









video


Ni ada upload video masa Yuan Yuan amik makanan. Comel okeh!










Selain panda, ada jugak haiwan lain iaitu merak. Tapi tak kosser la, kat sini pun bersepah kann. So, baik kita tumpu pada panda yang super really cute!!!


Setelah habis keliling tengok panda, kami pun menuju ke mana-mana hal tah, eh eh jumpa taman pulak. Layankan jelahh kaki pun dah sakitt. Kat sini juga ada jual ole2 FM Chengdu, agak mahal 20yuan kot. Lupa! Tapi beli jelah kang dah tak jumpa nyesalll.








Taman tasik buatan ni pun luas. Berbaloi la tiket 58yuan/ RM24 ko pusing satu tempat.











Al-kepenatan, singgah beli aiskrim kejap. Mula beli aiskrim sambil duduk kat meja belah kanan nu, baru nak duduk kena halu cakap kalu nak duduk kena beli coffea yang mahal. Heh. Camtu pulakk.




Snap gambar dari luar je, sebab kaki dah sakit nak jalan jauh. Itu belum lagi nak seret kaki ke tempat tunggu bas yang jauh sepelaunggg. *nangisss*




Tak masuk. Apa barang cinema, tengok real panda pun dah berpuas hati sangat. Jangan lupa beli poskad panda kat sini. Tempat lain macam Jinli Street tade poskad camni.


Dalam pukul 2.30 petang kami pun beredar keluar. Ayuh naik bas pulang!








Jauh berjalan, bertambah la sakit kakikuuu.




Masa nak tunggu bas no 60 ni pun agak dramatik jugak, Mencangkung kami berempat tunggu bas tak kunjung tiba sebab tak tahu bas no 60 ni stop kat mana untuk hala balik.




Kami dah salah landing tempat tunggu bas. Nasib baik bas pesen bentuk kayu kayan senang nak cam.





Ko buat la apa yang patut Khay sebab ko project manager Chengdu ni, Yang penting aku dapat bersila atas jalan. ><




Rupanya nak naik bas no 60 kena seberang jalan. Bas kat China ni bukan berhenti sesuka hati je kalo bukan tu bukan tempat no bas yang berkaitan. Berlari sakan masa ni takut kena tinggal ngan bas, Dah la jalan stok lebar kemainn.


Naik bas no 60 dengan tambag balik 2yuan /RM1  dapat seat terus tidoo. Zzzz.



Perjalanan bas ini akan berkakhir depan Chengdu Traffic Inn la. Tu yang tak risau tidor lena.

Next, kami akan ke Jinli Street, itu next entry lah! Daaa









Saturday, November 9, 2013

Only in China : Chengdu [16]


Demi permintaan blogger famous JM, gagahkan update pasal travelblog Chengdu walaupun dah berbasi. Tapi sebelum tu, lupa nak bergebang masa Jogja trip lepas, last day 5th Nov kitorang berpeluang jumpa secara private Duta Sheila On 7. Gigih sangat uols mula2 pegi tunggu depan rumah dia , then bini and anak dia keluar cakap Duta lagi meeting pergi ke Managment Office. Iols biasa-biasa je, idokla excited mana yang member lagi 4 orang tu tak payah cakap la siap selfie bagai dengan Duta. Overall, Duta memang peramah and comel! Kuikui




 Bukti! Kan cakap crop gambar letak Duta tengah-tengah




Tetiba Duta cakap, Kwang Soo nak datang Malaysia. Peminat Running Man rupanya. Apa lagi bertambah kencang la sembang pasal Running Man.

----------------------------------------------------------------------------------------


Hari ke 10, 21st April 2013


Setelah 17 jam berada dalam perut train dari Xi'an ke Chengdu, kami sampai juga di Chengdu Railway Station. Bahang panas Chengdu wilayah Sichuan terasa macam kat Malaysia sangat lega. Campak winter coat segala. Ringan tubuh badan. Bag je yang memberat



Our last pitt stop  Chengdu. Jarak antara Xi'an ke Chengdu kira-kira 800 km




Salah satu scenery masa dalam train. 




Macam biasa kami lah orang last keluar dari train. Apa yang perasan comforter yang kita tido empuk lena tu, ingat kan lepas tu dorang kutip utk laundry. Tidekkk rupanya. Lipat elok2 untuk next train. Erkkk. Lebih dari 12jam kot perjalanan. Di railway sebelah aku perasan ada satu train sampai dari Shanghai. Shanghai tu. 35 jam journey ke Chengdu derrr. *pitam*





Dah hari hujung-hujung tak kuasa nak naik metro Chengdu, jalan lebih 1 km nak ke hostel.Beratur naik teksi je lah. Lagipun dah naik kat Xi'an harga pun reasonable and murah.



 Kami amik 2 teksi. Waaduhh, teksi kat sini bawa macam pelesit oi. Kecut perut . Sekali dia hon, mengucap panjang. Masa kat traffic light, driver teksi macam ajak la nak berborak tapi communication failed. Tetiba dia bukak dashboard. Ingat cari apa la, buku rupanya. Dia bukak buku tu, tunjuk kat kami pastu kami blurr tulisan dia tunjuk. Tulisan Urdu/Tamil kottt. Ahahahaha. Ingat kami dari India ke. Ada rupa India kah? Choi sangatt. Nak tanya kami dari mana sebenarnya.





Jarak perjalanan dari Chengdu Railway Station ( Chengdu North Railway Station) kira-kira 10km dari hostel yang kami booked siap-siap dari web Booking.com, Chengdu Traffic Inn Hostel. Lokasi hostel ini sangat strategik sebab berdekatan dengan Xin Nan Bus Station. Tambang teksi yang dikenakan kira-kira 22yuan/RM11 je. Murah kan?

Kami book standard twin room dimana toilet berada di luar. Harga sebuah bilik 100 yuan untuk 2 orang. Sorang dalam 50yuan/ RM25 . Kami amik extra halfday sampai pukul 5 petang keesokan harinya. So sorang kena bayar 75yuan.

Dapat check in bilik, sangat terasa kelegaan nye. Lebih dari sehari kot duk dalam train. Dengan last mandi pagi semalam kat Xi'an.



Highly recommneded book this hostel!





Depan hostel ada bus nak ke Giant Panda Breeding Research Base




Dalam pukul 5 petang tu setelah bersihkan diri segala, kami nak meneruskan perjalanan ke Chunxi Road (ala macam kat Bukit Bintang). Tapi sebelum tu, kena isi perut dulu. Restoren halal yang kami pergi makan ni berdekatan dengan hostel. Tu semua berpandukan map yang blogger Backpackerbusuk. Walaupun tade la exaclty betul map tu, tapi ia sangat membantu.







Belah kiri di celahan pohon hijau tu restoren halal kami cari. Masa pencarian, tak sesat tak lengkap





Insya Allah yakinin Halal Toiyibban.



Alhamdullilah. Dapat makan makanan halal kat Chengdu. Stok makanan dari Malaysia memang dah habis.




Kecik je kedai ni. Tapi bersih. Menu yang disediakan sama macam restoren muslim lain di China. 




Tak pedas pun. Bawang je menimbun.


Selepas kekenyang, teruskan perjalanan angin malam ke Chunxi Road. Chunxi Road ni macam ada mall besar sebijik la macam belah Pavillion.

Cara pergi ke Chunxi Road dari Chengdu Traffic Inn, I is lupa tapi ada la dalam iti ni, copy paste jelah buat panduan anda sekalian.



1- Walk along HongXinglu Road (红星路四段 ) until see China Minsheng Bank 24-hour Self-service Bank      or to Bus Station area.

2-  Bus - 55路 (tambang bas 2yuan/ RM1, 1 stop je) Towards 火车北站公交站西. Stop at Chengshou East Street. Landmark: Chunxi Times &  Bank of Communication

3- Turun bas, masuk simpang ke kanan yg ada PUMA store. Walk to Chun Xi Lu, Jin Jiang Qu, Chengdu





Macam ada cross jambatan jugak la masa nak naik bas 55 ni.





Sampai jugak Chunxi Road ni. Ramai orang ketika ini. Yelah hari Ahad kan. Waktu kat Chengdu macam kat Malaysia pukul 7 lebih baru hari gelap.








Takde apa-apa nak shopping pun. Just cuci mata tengok keadaan kat sini. 





Jumpa maskot panda kat Giordano. Kami pakai baju boria yang ditulis " I love Xi'an". Tshirt tu dibeli kat depan The Great Mosque of Xi'an dalam 25yuan sehelai.




Ada member si Tirah beli tshirt kat Giordano ni. Mahal kot RM75 sehelai.










Setelah puas round Chunxi Road, kami nak ke Tianfu Square. Naik metro station Line 2 ke Tianfu Square.









Proses membeli tiket train ke Tianfu Square.




Here we go, Tianfu Square! Semua bangunan dilimpahi cahaya lampu. Cantik!




Ternyata Chengdu tu lagi maju dari KL.

















Sebenarnya misi kami ke Tianfu Square ni cari satu masjid Huang Cheng yang terletak dekat dengan Tianfu Square. Tanya polis kat sini semua salah bagi info. Meraban kitorang sesat sampai mana-mana hala tah.

Last-last jumpa jugak la masjid tu tapi sayang sebab tengah renovation. Kat situ ada restoren muslim tapi kan dah kenyang makan petang tadi.










Comel polis round area Tianfu Square pakai skuter ni.





Yes. Memang betul orang kat sini tengok dan tanya kitorang memang cakap dari India. Yadadadada.


Penat2 lepaking then moh la kita balik ke hostel. Balik hostel amik metro Line 1 ke Huaxiba-Exit C.

Jauh jugak menapak dari metro Huaxiba ke hostel.


Tak sabarnya esok nak gi tengok panda. Real panda takde kena kurung-kurung and sekor dua je.