Saturday, December 14, 2013

Total Expenses My China Trip


Ok. Kat sini diletakkan main total expenses. Yang runcit-runcit tu dah lupa ahkak..




Jarak perjalanan sebanyak 3241km



Total expenses ni per person yea.


Flight tix : RM280 (KUL-HGH) + RM300 (CTU-KL) + RM81.50 (Lugage + AA Travel Ins+ Meal On Board) + RM189 (Optiontown) = RM850.50

Accommondation  : 262.50 yuan (Hangzhou+ Shanghai) + 216 yuan (Beijing) + 98yuan (Xi'an) + 75yuan (Chengdu) = 651.50 yuan / RM325.75

Transportation ( Ni naik train sahaja ) : 80 yuan (CRH train, Hangzhou -Shanghai) + 555yuan (CRH Train, Shanghai-Beijing ) + 515.5 yuan (CRH train, Beijing-Xi'an) + 213 yuan ( K879 train, Xi'an-Chengdu)
=    1363.50yuan /RM681.75

Meal : 50 yuan per day X 11 = 550yuan /RM 275 ---> Tapi makanan sana murah sehari belanja makan tak sampai 30yuan


Entrance fee : 150 yuan ( Hangzhou & Shanghai) + 210 yuaan (Beijing) +230 yuan ( Xi'an) + 58 yuan (Chengdu) = 648 yuan /RM324  *Di Beijing banyak tempat ada entrance fee tapi kena skip sebab tak cukup masa*

Subway/Metro/Bus/ Airport transfer : 212yuan / RM 106


GRAND TOTAL : RM850.50 + RM325.75 + RM681.75 + RM275+ RM324 + RM106 = RM2563.00

Lepas tolak flight tix total kami bawak cash expenses sana only RM1700 untuk 11 hari 10 malam. Duit shopping paling sadis sebab aku bawak RM700 sahaja tapi dapat topup sebab duit makan tu berlebih banyak.


Konklusinya, trip China ini paling mencabar dari segi buat itinerary sebab kami mengambil masa 4 bulan nak siapkan segala makumat penting, meeting 2 kali. Banyak membantu website ni www.travelchinaguide.com.  Blog orang lain tu tak banyak sangat la lebih2 lagi Hangzhou. Hope my coretan perjalanan ke China ni dapat lah membantu anda yang nak kesana. Sangat berbaloi dan tak perlu pergu dgn travel agent. Sebab transportation di China sangat bagus. Walaupun mereka tak pandai English, kalo tanya dorang jawab je dalam Mandarin then korang serap la buat2 paham. Wahaha.



SO, HAPPY TRAVELING PEOPLE!!


Sunday, December 1, 2013

Only in China : Jinli Street and Chengdu Shuangliu International Airport [FINALE]


22 April 12013 -Monday [Day 11]


Akhirnya, dah sampai di episod terakhir. Boleh tutup kisah China lepas ni. Horeeyy!! Ok. Sambung kisah yang lepas. Setelah sampai di perhentian terakhir bas nombor 60, kami pun turun. Ketika itu dalam pukul 3 petang la. Ada masa lagi nak pergi ke destinasi seterusnya iaitu Jinli Street. Almaklumla flight kami balik ke KL pada jam 11.55 malam nanti. So, tak payah rushing sangat lah.

Mengikut itinerary kami buat untuk ke Jinli Street naik bas. Tapi kami dah tak kuasa nak naik bas. Baki duit yuan pun boleh menampung naik teksi. *berlagak* . Dengan konfiden kami pun naik teksi cakap je Jinli Street.



Tahan teksi tengah-tengah jalanraya masa traffic light merah. Skill mana tah amik ni. Masa dalam teksi ada kisah jugak la. Orang Chengdu ni nampak nampak kami yang pelik memang dorang ajak berbual tapi tu lah serupa cakap dengan orang bisu. "Ergh erghh" "Aaaa" "Oooo". Driver ni ada cakap sesuatu yang kami lama betul la nak paham.   Last2 paham jugak, rupanya nak tukar duit yuan dia ngan duit RM1 . Mula-mula bagi la sekeping, kira sekeping tu sedekah la. Pastu dia tolak duit tu. Call member dia, Ntah apa yang dibincangkan. Lain la loghat Mandarin dorang ni. Then, mitak lagi duit RM1. Rupanya dia nak RM1 yang banyak 10 keping. Mana la kitorang ada sebanyak tu. Tukar la seberapa yang ada dengan yuan. Nasib baik dah sampai kat Jinli Street. Tambang teksi lupa! Tapi murah kurand dari RM10 satu teksi.





Motor bateri dan basikal .Jimat petrol.



Jinli Street


"Actually Jinli Street is part of the Wuhou Shrine Museum. It has become a major tourist attraction in Chengdu, attracting a great number of travelers each each year, which boasts of ancient buildings, traditional cultures, local food and customs.
 
The street of Jinli is to immerse people into the atmosphere of the old Chengdu and give people an opportunity to savour local cultures and foods." HERE

Jinli Street ni ala-ala ada bangunan lama la. Tapi ketika kami pergi sangat ramai tourist. Jadi, jalan bersesak dah tak best. Lagipun kat sini banyak jual barang alat sembahyang, patung , colok. Souvenir tade, Kami just nak jalan-jalan je habiskan masa and kalo terjumpa baju I Love Chengdu, boleh la rembat untuk diri sendiri.













Orang betul ni. 













Dah habis keliling tempat ni, tahan teksi balik ke hostel. Tapi singgah makan dulu kat resteron muslim yang pegi kelmarin. Lebar betul pakcik tu senyum tengok kitorang datang melantak lagi. Dah tade restoren lain dahhh.


Pukul 8 malam , teksi kami untuk ke airport pun sampai. Ni suruh orang hostel call kan. Satu teksi 80yuan/ RM40. Amik 2 teksi. Sementara tunggu teksi, kami lepak kat lobi berborak geng travel 10 orang samping tulis laju2 poskad tertunggak sejak dari Beijing.  Rancak betul kami berbual. Dorang rilek je cakap teksi pukul 9 ke pukul 10 camtu la. Padahal sama flight balik ni.

Sekali dah sampai airport, cehh. Dekat sangat airport ngan Traffic Inn Hostel. 15 minit je kottt. Patot la deme rilekkk je..





Almaklumla, dapat premium seat kan. Tak payah beratur panjang dengan orang lain . Dan paling penting tak perlu risau berapa kilo beg. *blow nails*

Masa check in lugage aku untuk kargo, tetiba scan dia berbunyi kuat. Customer service mitak punggah balik barang-barang. Bukan ada bawak barangan terlarang pun. Rupanya, power bank, pendrive,  yang sumbat dalam tu tak boleh . Ape ke peliknyaaa power bank tak boleh masuk kargo. Terpaksa la angkut 5 kotak dalam hand lugage.






Mula plan nak solat dalam kapal je, sekali tempat boarding ada sediakan surau okehh. Apalagi, solat jamat Magrib and Isya' kat sini la dulu. Naik flight boleh teros tidoqq.









Till we meet again China. 






Owww. Macam ni FA buat announcement. 


Pukul 4.30 pagi, selamat mendarat ke LCCT. Tido pun lena woi dengan selimut tu, seat pun bole adjust. Suka2. Tak masuk ofis pagi tu, amik MC. Suara dah tade and sakit tekak.



THE END 

Next entri kita reveal berapa total damage trip kali ni.




Monday, November 25, 2013

Only in China : Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding [17]



22 April 2013- Isnin

Fuhhhh. Dah sampai jugak hari terakhir. Humak aih merangkak betul nak habiskan travelog China ni. Pegi 12 hari je, nak boleh siapkan makan berbulan-bulan. Memang tabik la mereka yang rajin update entry. Ini pun bukan finale sebab gambar panda sangat comel terlampau banyakkk terpaksa buat 1 entri sahaja.

Seawal 7 pagi kami bangun dan breakfast sendiri dengan sisa bekalan makanan. Korek celah-celah bag cari apa yang boleh dimakan. Almaklumla dah hari last kan. Then tengah makan kami beborak dengan group Malaysia tapi Chinese la. Dorang 10 orang taw pergi backpacking yang sangat adventure, Sape penah baca blog ni  http://chingnengbin.blogspot.com mereka la kami jumpa kat sana. Sangat friendly dorang. Tade dah nak speaking bagai, cakap BM sudae. Flight dorang pun sama cam kitorang pada malam 22 April. Dorang hebakkkk, pergi trekking, hiking belah Shangri-la, Lijiang 25 hari kotttt. Salute to them.


Mengikut dari Google Map nak ke Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding senang citer Zoo Panda lah   nak ke sana naik bas 902 tapi macam dah tukar no bas je tengok.

Perkhidmatan bas ke Zoo Panda seawal 8 pagi hingga 4 petang dengan harga 2yuan/RM1 one way. Murah kan??? Dah la lama sejam lebihh nak boleh sampai ke tempat panda tu.



Bas nak ke Zoo Panda berhenti diseberang jalan bukan sebelah pokok pisang ni.






Nampak kokak je bas ni kan, saing2 bas persiaran yang kat Kuala Teregganu. Kokak pon, padat okk orang naik bas ni, dah la perjalanan sejam lebih. Kalo korang malas serabut otak boleh je booked dengan hostel nak pegi Chengdu Research Base ni, tapi mahal la dalam 180yuan-250 yuan. Walhal kome pegi sendiri tak sampai 60yuan/ RM30 termasuk tiket masuk dan return trip.





Perubahan no bus , bus ke Chengdu Research Base bernombor 60 bukan 902 .




Keadaan dalam bas. Sangat klasik. Mula-mula nak naik tak yakin sebab betul ke no bas ni,pastu tanya driver cakap "Panda panda". Betul la tuh.

Perjalanan bas yang lama membuat kami semua membuta. Nasib dapat seat masa tu, lantak pi la ada orang tua ke preggy ke nak duduk, tapi seat sangat limited tak sampai 10 kott.




Ingat masa bas stop kat sini betul-betul depan entrance tapi jauhhhh oii nak menapak 1km kott dengan jalan besar. Ni pun ikut orang lain. Kalo tak mana hala tak tak nampak signboard tempat ni.









Tiket masuk ke Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding hanya 58yuan/ RM24 untuk dewasa.




Apa ingat dah lepas masuk kat tempat ni terus panda ada bertempek-tempek tunggu korang? TIDAK SAMA SEKALI. Korang kena menapak ke dalammmm lagi dalam 1km-2km kot. Kalo malas tram disediakan dengan bayaran tak silap 10yuan seorang.




Ada muzium panda, makmal panda macam-macam lah.








Map kawasan Chengdu Research Base, Besaqq habaq hangg bukan takat panda, ada taman bunga segala.



Bamboo kat sini boleh la lepaskan feeling ala2 ko ada kat Kyoto kann. *ttdmka*



Pyscho sangat, dah jauh menapak tak jumpa-jumpa panda .




Toilet pun comel macam panda ni dah kenapa????


Akhirnya, penat berjalan melawat kawasan, jumpa satu kawasan yang menempatkan Red Panda.Tapi peminat tak ramai sangat sebab idokla comel sangat dan kecik.








Tak sampai 10minit kami pun beredar nak cari REAL panda.




Berjalan dan berjalannnn....


Tetiba masing-masing diserang histeria nampak panda,


COMELLLLLL sangattt.

Panda tido comel,
Panda berak sambil tertido pun comel,
Panda makan comel,

Semua comel la. Lekaaaa sangat tengok gelagat mereka. Ralikkk. 2 jam berdiri pun tak pe.





Sombong ni, tak nak pandang.




Kawasan ni tade pagar, tapi yang memisahkan pengunjung dengan panda hanya longkang besar. Nak pegang panda?? Bayar 1000yuan untuk pegang 2minit. Agak duit tak tahu nak campak kat mana, boleh la try.





Aksi panda 2 ekor ni sangat leka dorang asik gaduh je berebut bamboo.











Ni baru bangun tido. Lepas 2 3 langkah, boleh sambung tido sambil tu tengok setempek najis keluar.




Best betul jadi bantal golek ni! Sebelah kiri tu najis dia lah.







Dalam banyak-banyak panda, aku suka panda Yuan Yuan ni. Setiap panda kat sini ada nama dan sifat tersendiri. Macam Yuan Yuan ni, sangat picky terhadap makanan. Tade nak makan bamboo, dia makan buah epal and kuih bulan. Diva sangat kao Jah!!









video


Ni ada upload video masa Yuan Yuan amik makanan. Comel okeh!










Selain panda, ada jugak haiwan lain iaitu merak. Tapi tak kosser la, kat sini pun bersepah kann. So, baik kita tumpu pada panda yang super really cute!!!


Setelah habis keliling tengok panda, kami pun menuju ke mana-mana hal tah, eh eh jumpa taman pulak. Layankan jelahh kaki pun dah sakitt. Kat sini juga ada jual ole2 FM Chengdu, agak mahal 20yuan kot. Lupa! Tapi beli jelah kang dah tak jumpa nyesalll.








Taman tasik buatan ni pun luas. Berbaloi la tiket 58yuan/ RM24 ko pusing satu tempat.











Al-kepenatan, singgah beli aiskrim kejap. Mula beli aiskrim sambil duduk kat meja belah kanan nu, baru nak duduk kena halu cakap kalu nak duduk kena beli coffea yang mahal. Heh. Camtu pulakk.




Snap gambar dari luar je, sebab kaki dah sakit nak jalan jauh. Itu belum lagi nak seret kaki ke tempat tunggu bas yang jauh sepelaunggg. *nangisss*




Tak masuk. Apa barang cinema, tengok real panda pun dah berpuas hati sangat. Jangan lupa beli poskad panda kat sini. Tempat lain macam Jinli Street tade poskad camni.


Dalam pukul 2.30 petang kami pun beredar keluar. Ayuh naik bas pulang!








Jauh berjalan, bertambah la sakit kakikuuu.




Masa nak tunggu bas no 60 ni pun agak dramatik jugak, Mencangkung kami berempat tunggu bas tak kunjung tiba sebab tak tahu bas no 60 ni stop kat mana untuk hala balik.




Kami dah salah landing tempat tunggu bas. Nasib baik bas pesen bentuk kayu kayan senang nak cam.





Ko buat la apa yang patut Khay sebab ko project manager Chengdu ni, Yang penting aku dapat bersila atas jalan. ><




Rupanya nak naik bas no 60 kena seberang jalan. Bas kat China ni bukan berhenti sesuka hati je kalo bukan tu bukan tempat no bas yang berkaitan. Berlari sakan masa ni takut kena tinggal ngan bas, Dah la jalan stok lebar kemainn.


Naik bas no 60 dengan tambag balik 2yuan /RM1  dapat seat terus tidoo. Zzzz.



Perjalanan bas ini akan berkakhir depan Chengdu Traffic Inn la. Tu yang tak risau tidor lena.

Next, kami akan ke Jinli Street, itu next entry lah! Daaa