Tuesday, January 14, 2014

Krabi : Krabi Cozy Place Hotel dan Krabi Night Market [1]




Salam 2014.  Salam Maulidur Rasul.

Kembara kali ini ke Krabi, Thailand (Krabi tu bukan sebuah pulau, ia bandar ) pada 29th June hingga 2nd July 2013. Dah lama peramm. Hihi. Dah ramai rakyat Malaysia sampai sini . So, common place to go. Tiket dibeli denga harga promosi RM115 return.

Sedikit info yang perlu tahu untuk bercuti di Krabi:

High Season (mid Dec to early May) : Sila buat tempahan hotel awal dan ketika ini harga accomondation double price as usual.

Low Season ( May-Nov) : Masa ni harga hotel murah, pelancong pun tak da la ramai mana sebab rainy season.

Ada kejadian tak best masa LCCT. Before masuk tempat boarding, aku pergi toilet, then tertinggal kad Touch n Go yang baru topup bernilai RM100 kat atas para toilet. Dah masuk waiting area untuk boarding, raba poket "Ya Allah tertinggal kad TnG kat toilet". Masa tu ada 30 minit lagi so dengan gelabah mitak izin imigresen untuk keluar pergi toilet jap. Dorang bagi. Haihh. Sampai2 je cari dah selamat orang lain buat harta kad aku. Sedih sangatttt. RM100 tu nilai baki .

Tambah lagi permasalahan, bila nak masuk balik tempat scan imigresen, pegawai yang tak bagi aku masuk cakap mana boleh awak keluar sesuka hati. Drama ke 2 bermula.. Grrrr. Pang pung pang dia lepaskan jugak.






Ahli pengikut kali ni 6 orang. Travelmates baru.




Disebabkan kami 6 orang, maka kami amik van untuk ke Krabi Town. Harga satu van sampai depan otel 600baht / RM60 . Saje menginap semalaman di Krabi Town untuk jalan-jalan di pekan Krabi dan Krabi Night Market. Diingatkan, pantai Ao Nang dengan Krabi Town agak jauh dalam 40 minit perjalanan.






Van macam artist kpop naik tu. Selesa!




 Kami menginap di Krabi Cozy Place. Tempah melaui booking.com . Tapi agak spoil masa booking kat web tu dia tolak siap-siap harga bilik. Ini bukan website agoda, ini booking.com. Ketika itu kami booked hanya 2 bilik, tapi sampai sini masa nak check in dorang macam tak bagi satu bilik 3 orang. Aigoo. Kena booked satu bilik lagi. Nasib la murah 800baht/ RM80 semalaman. Policy dorang cakap. Padahal cakap jelah masa tu low season bilik korang banyak kosong.





Keadaan bilik agak luas dan besar. Memang muat je tido atas katil 3 orang tu. Kami ni saiz taklah besar mana.



















Petang tu lepas solat jamak, maka marilah meeneruskan misi pertama, makan!  Hotel ni sangat dengan dengan Krabi Night Market. Only walking distant bout 5 minute. Info, Krabi Night Market hanya ada pada hari Jumaat hingga Ahad bermula jam 5 pm -10pm. Korang datang hari Selasa, nak datang night market memang non hado lahh.




Alhamdulilah kenyang makan. Dont worry kat sini bersepah restoren halal. Harga makanan? Lebih kurang je harga di KL. Tourist spot area kan. Selamat megisi perut, kami survey pakej harga untuk aktiviti esok. Ni bukan ai yang handle, so pape hal aki iyakan jelah. Pakej kami amik harga 1000baht / RM100. Apa aktiviti?? tunggu next entry lah.




AIA buka booth kecik. Ku tetap penyokong tegar Prudential BSN Takaful. Hihi






Disebabkan trip ni dijayakan seminggu sebelum masuk bulan Ramadhan, duit perbelanjaan dibawa hanya cukup-cukup makan iaitu RM450 sahaja. Kekeke.


Next, kami just nak lepak tepi sungai dan mercu tanda wajib kalo korang dah sampai Krabi.
















Ramai betul orang nak berposing kat batu hikmat ni! Ken tunggu turn la









Dah puas melepak kat sini, jum terjah night market aka pasar malam lahh. Hihi.





Peminat Che Ta' lattew bulu mata kemain melentik


Apa best kat pasar malam sini? Lebih kurang je pasar malam kat Malaysia tapi saje nak happening dan try makanan tempatan terutama somtam dan kerabu mangga. Nomnomnom

















 Somtam uncle ni sedap. Cili dia guna perghh pedas tak ingat dunia berasap.





Ada show free style Layankan la kejap .













Satu keWAJIPAN korang kena try air limau dorang.Sedap sangat!! Beli satu, lepas habis minum pergi beli lagi. Sedap!!!!! Harga dalam 20baht la.


Tips : Kalo nak beli souvenir baju , keychain ,fridge magent silahlah beli dini Krabi Night Market sebab utama adalah harga lebih murah dari pantai Ao Nang dan lagi banyak pilihan. Certain design memang korang tak jumpa la kat kedai sepanjang persisiran pantai Ao Nang.




Keadaan disini tak terasa ko berada di oversea pun sebab bersepah orang Malaysia. Hikss. Berlaga bahu segala. So tak payahla feeling oversea sangat dengan dressing meletup.





Jagung ni manis!




Penutup entri di hari pertama di Krabi gambar pulut mangga! Sedap hoii. Tak leh lawan kat sini sebab buah mempelam dorang manis dan lemak.

Malam tu kami balik hotel penuh tangan dengan makan buat supper kata nye. Hikhik.







19 comments:

  1. Ya Ampun...sayang betul..mmg cepat pencopek ni..pantang tggal..sekejap je kan..ishh..mmg bukan rezeki lah tu

    Mcm2 hal..tadi kat airport..pastu kat hotel plak..cam tak nk booking je hotel nih hihi

    Alahh...Krabi Night Market dekat town..40min from Ao Nang tu..jauh nk g beli sobiner sbb stay at Ao Nag Beach...JM akan ke Krabi next month..mmg sesuai lah ada entry ni..sambung2

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah nama aje blog malas..tetapi pix cantik-cantik..buat teringin nak pi krabi..tengok pix rasa nak plan pi bulan depan.tq ayeen.

      je jalan la ke blog mai...mariajavedh.blogspot.com
      atau miraclevitaminsupplement.com

      Delete
  2. Assalamualaikum. Saya baru bercuti di krabi pada 21 Februari - 25 Februari 2014. Panduan dan tip dari blog-blog banyak membantu saya. Saya ingin menasihatkan tuan/puan/cik yang ingin kesana supaya tidak menginap di Nong Eed Hotel kerana saya ada pengalaman buruk menginap disitu. Sila baca ulasan penginap lain di internet tentang hotel ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. baca di blog mmg byk membantu. terima kasih bg nsihat tu. trus blacklist dh hotel tu. hehe

      Delete
  3. Replies
    1. sepertinya tiada. awak boleh check hotel ni di booking.com

      Delete
  4. terima kasih sharing tips bercuti di krabi. saya akan ikut trip company dalam bulan 10 ni, so, google2 la apa yg best kat krabi ni. hihi. ;)
    Mommy The Safiya's

    ReplyDelete
  5. Ler...sibuk2 baca info pasal Krabi, tetiba tgk gambo mcm kenal... Hahaha... Kbye
    -azlin I.T-

    ReplyDelete
  6. night market di krabi town bukak hari ape ye?

    ReplyDelete
  7. saya juga baru balik dari krabi.. banyak juga bad info tentang cozy place ni. rupanya bukan setakat hotel dia, pakej2 yang ditawarkan juga sangat mengecewakan. kami pun dah terkena masa sewa moto haritu.

    ReplyDelete
  8. Salam. Jika berminat untuk ke Krabi Hatyai pd cuti hari Buruh dan Wesak30Apr-4May 2015. Tempat terhad..hanya Rm690 termasuk pengangkutan dr Kl, hotel, makan, snorkeling, emerald pool, floating market dan tour. Berminat hubungi saya Aini di 0162178290. Terima kasih.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Salam perkenalan. Suka tengok adik travel. In sha allah akk g weekend ni. Jom follow lizaboarding.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. salam sis..i ad book hotel melalui agoda.. tp i x tw nk buat pyment tu mcm mana..boleh tak u bg tw caranya? hrapnya u dpt email caranya k email i..ummisohaimi@gmail.com..tq

    ReplyDelete
  12. Salam ...
    pakej perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel & pengangkutan) ... Murah Sampai pengsan ....

    Butiran Perjalanan

    hari 1
    > Airport bandung
    > Pasar Baru Membeli belah
    > Studio Trans
    > TokoTiga (Branded Jeans)
    > Factory outlet
    > Makan malam

    Hari ke-2
    > Gunung Tangkuban Perahu
    > Grafika Cikole
    > Petik Strawberry
    >Luwak caffe
    > Naik kuda deranch
    > Floating market
    > Farhm House
    > Dusun Bambu{Cadangan}
    > Kampung daun {Cadangan}
    > Rumah mode
    > Cihampelas Jeans Pusat
    > Paris van java
    > Makan malam

    hari 3
    > Kawah putih
    > Valley Hot Spring
    > Kulit Cibaduyut
    > Afrika Asia
    > Tebing keraton (Cadangan)
    > Kartika sari
    > Makan malam

    day4
    > Keluar Hotel bandung
    > Airport Bandung

    syarat dan Syarat

    * Jumlah harga Seorang Adalah
    395rm per orang jika 2 orang
    330rm per orang jika 3 orang
    285rm per orang jika 4 orang
    250rm per orang jika 5 orang
    235rm per orang jika 6 orang

    -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam.
    -Termasuk sarapan pagi bufet.

    Hotel Bandar bandung Adalah

    #Hotel 3star bajet #

    -Dpalma
    -Hyper inn
    -Vio Cihampelas
    -Summit Siliwangi
    -Raffles home

    > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

    > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itenerary.

    Sila Tuan / Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

    Untuk Perkhidmatan Kami Janji akan berikan PERKHIDMATAN yang tiptop,Baik,Ramah & bahasa berbudi.

    Syarikat Kami 100% pemandunya muslim Dan tidak payah Risau Mencari Tempat Makan Yang sedap Dan pastinya halal.

    Joom Tempah Sekarang dan dapatkan harga istimewa Dari Syarikat Kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    panggilan
    +62 878 24 600 700

    WhatsApp
    +62 81 220 375 375

    bogalakontour@gmail.com
    bogalakontour@yahoo.com

    www.bogalakontour.com
    www.sewakeretamurahbandung.com

    Semoga maklumat Yang Saya berikan memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam ... wr..wb.

    ReplyDelete
  13. Salam ...
    pakej perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel & pengangkutan) ... Murah Sampai pengsan ....

    Butiran Perjalanan

    hari 1
    > Airport bandung
    > Pasar Baru Membeli belah
    > Studio Trans
    > TokoTiga (Branded Jeans)
    > Factory outlet
    > Makan malam

    Hari ke-2
    > Gunung Tangkuban Perahu
    > Grafika Cikole
    > Petik Strawberry
    >Luwak caffe
    > Naik kuda deranch
    > Floating market
    > Farhm House
    > Dusun Bambu{Cadangan}
    > Kampung daun {Cadangan}
    > Rumah mode
    > Cihampelas Jeans Pusat
    > Paris van java
    > Makan malam

    hari 3
    > Kawah putih
    > Valley Hot Spring
    > Kulit Cibaduyut
    > Afrika Asia
    > Tebing keraton (Cadangan)
    > Kartika sari
    > Makan malam

    day4
    > Keluar Hotel bandung
    > Airport Bandung

    syarat dan Syarat

    * Jumlah harga Seorang Adalah
    395rm per orang jika 2 orang
    330rm per orang jika 3 orang
    285rm per orang jika 4 orang
    250rm per orang jika 5 orang
    235rm per orang jika 6 orang

    -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam.
    -Termasuk sarapan pagi bufet.

    Hotel Bandar bandung Adalah

    #Hotel 3star bajet #

    -Dpalma
    -Hyper inn
    -Vio Cihampelas
    -Summit Siliwangi
    -Raffles home

    > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

    > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itenerary.

    Sila Tuan / Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

    Untuk Perkhidmatan Kami Janji akan berikan PERKHIDMATAN yang tiptop,Baik,Ramah & bahasa berbudi.

    Syarikat Kami 100% pemandunya muslim Dan tidak payah Risau Mencari Tempat Makan Yang sedap Dan pastinya halal.

    Joom Tempah Sekarang dan dapatkan harga istimewa Dari Syarikat Kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    panggilan
    +62 878 24 600 700

    WhatsApp
    +62 81 220 375 375

    bogalakontour@gmail.com
    bogalakontour@yahoo.com

    www.bogalakontour.com
    www.sewakeretamurahbandung.com

    Semoga maklumat Yang Saya berikan memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam ... wr..wb.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Mr / Mrs
    We (Kyrantrans) as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta participated promotion ...
    The units are offered:
    Suzuki Apv
    Toyota Avanza
    Inova
    Toyota Hiace
    Isuzu short Elp
    Isuzu long Elp
    Amenities:
    Latest vehicle / manicured + friendly and experienced driver.
    Kyrantrans as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta, which has been used to take tourists inside the country and abroad are ready to take you for a tour around enjoying the beauty of the city of Bandung and Jakarta.
    For more details please Mr. / Mrs ask us about the history of the sights and inexpensive place to shop:
    Call: +6281312767300
    +6281573307300
    WA: +6281809692300
    Fb: Kyrantrans
    Email: Kyrantrans@gmail.com
    Website: Kyrantrans.com
    Kyrantrans will give the price according to the budget of Mr. / Mrs.
    "Do not be Fooled by TOUR & Travel Cheap price"

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Mr / Mrs
    We (Kyrantrans) as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta participated promotion ...
    The units are offered:
    Suzuki Apv
    Toyota Avanza
    Inova
    Toyota Hiace
    Isuzu short Elp
    Isuzu long Elp
    Amenities:
    Latest vehicle / manicured + friendly and experienced driver.
    Kyrantrans as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta, which has been used to take tourists inside the country and abroad are ready to take you for a tour around enjoying the beauty of the city of Bandung and Jakarta.
    For more details please Mr. / Mrs ask us about the history of the sights and inexpensive place to shop:
    Call: +6281312767300
    +6281573307300
    WA: +6281809692300
    Fb: Kyrantrans
    Email: Kyrantrans@gmail.com
    Website: Kyrantrans.com
    Kyrantrans will give the price according to the budget of Mr. / Mrs.
    "Do not be Fooled by TOUR & Travel Cheap price"

    ReplyDelete

Thanks for dropping a comment