Friday, January 24, 2014

Krabi : Tiger Cave Temple, Elephant Trekking, Emerald Pool dan Hot Spring Waterfall [2]



Hari ke 2 cuti-cuti Krabi. Pagi tu sementara tuggu van pick up kami ke aktiviti hari ni, kami breakfast yang telah disediakan oleh pihak hotel. Bag-bag pun dihangkut sekali sekali sebab next 3 days kami akan menginap hotel Ao Nang area.








Roti 3 keping + orange jus. Alhamdullilah kenyang. Tapi nak tunggu van datang lama oi. 8.30pagi waktu sana serupa kat Malaysia 9.30 pagi..


Akhirnya van datang. Muatan van kira-kira 12 orang jelah. Pakj yang kami booking ni ada 4 aktiviti yang berhaga 1000baht / RM100 sekepala. First place kami dibawa ke Tiger Cave Temple. Actually di sini kami tak disarankan ikut macam group mat minah salleh yang mendaki anak tangga tengok bandar Krabi sebab kami akan buat aktiviti elephant trekking.












Erghhh. Masa tunggu kat sini bosan yang amat. Melanguk sana sini temple tempat orang Buddha sembahyang , dengan ada monyet dab bau2 colok. Bosaannnnn.

Tips : JANGAN AMBIL PAKEJ ADA TIGER CAVE TEMPLE kalo korang tak berhajat nak mendaki anak tangga ke puncak.







Seterusnya, kami ke next aktivit which is elephant trekking. Berdebar acik ni hah first time naik gajah. Buatnya tetiba gajak naik angin, habis dipijaknya kitorang. Mintak jauhhh.





Nak naik gajah pun ada pondok parking. Excited la kononye nak naik gajah keliling hutan belukar, redah air.

















Part gajah berkubang dalam tasik ni jela yang best. Lepas u, masuk rok (belukar/semak-samun) , buat u-turn, habis. Ehh??? Camtu jeee??? Cehhh.














Mamat siam ni dari mula sampai habis pusing trip duk berborak dengan mamat siam kitorang punya driver. Krang krap phaiii tak paham bijik butir.



Yang geng satu lagi ni pandu oleh pakcik tua, so pergerakan mereka sangat perlahan. Hiks.



Selesai elephant trekking yang tak semenggah tu, kami dijemput minum air  mineral free dan next location iaitu Emerald Pool. Jauh jugak perjalanan dari elephant trekking ke Emerald Pool. Sejam lebih. Sempat la terlelap dalam van.




Pakej kami ada disediakan makan tengahari. So, kami pun di restoren sekitar Emerald Pool ni. Gambar tak snap sebab banyak monyet dan disarankan simpan kamera dalam bag. Apa yang penting, green chicken curry kat restoren ni memang best! Pencuci mulut lepas mentekadarah nasik adalah durian. Fuh. Sodap! tapi tengok omputih ni 1st time ever in their life makan durian hazabun betul. Yang sorang tu calit sikit, pastu belahak muntah. Ada yang sorang tanya kat aku , "How can u eat this  digusting fruit" sambil buat muka yang tak leh blah. Coiiiii. Jijik dia kata??






Burppp kenyang. Adalah tenaga nak ke kolam cantik ni. Jauh sepelaung nak boleh jumpat tempat nye. 1km++ kot dengan panas berdenting ting tong.






Panas berdenting time ni. Syoknye je minah2 salleh berbikini , yang kitorang muslimah sejati

















Jalan jauh, tapi bila nampak ciptaan Allah yang cantik ni hilang rasa penat tu. Crystal clear blue pool! The guide said , tak boleh mandi kat sini sebab air dalam dan ada sucking mud. Tapi aku pernah tengok gambar 1 geng lelaki berendam dalam ni . Elok jee.











Kita tepuk tangan nanti akan ada bubble yang akan muncul.




Info Blue Pool





Dalam 10 minit tengok Blue Pool, tibalah masa untuk berkubang. Hati-hati kat sini sebab batu bata sangat licin.





Boleh tahan ramai la pelancong time ni sebab hari Ahad kan.


Gambar tak berapa nak amik yelah dengan keadaan basah camni memang tak la. Acik punya camera bukan la Go-pro punya. Sedar diri hah.

Seterusnya, last destination kami ke Hot Spring Waterfall.





Again, no picture kat sini. Kuang2. Hot spring ala2 jakuzi kita berendam. Kecik je tempatnye best lagi Hot Spring kat Sungkai nunggg. Haha






Lebih kurang pukul 6 petang kami pun balik dan check in Haleeva Sunshine Hotel yang berharga 800baht /RM 80 semalaman. Hotel ni agak jauh dengan pantai Ao Nang tapi tak yah risau bersepah tuk tuk lalu lalang. Yang best hotel ni sebab dekat dengan tempat makan yang halal.








Wi-fi hotel ni sangat terbaik kelajuannya. Takpelah tak ngadap pantai, sebab hotel ni ngadap masjid belah kanan tuu.






Malam tu, misi makan kat street food belah pantai Ao Nang. Naik tuk2 yang hara 1way 20baht/ RM2 . Pancake makcik apekenama tah yang femes amos tu. Tapi padthai ke tomyam ke tak payah makan kat situ sebab tak sedap. Tomyam rasa masam?? Pelik!




Entri asal buat camni la gayanye info tak banyakkk. Kehkeh




4 comments:

  1. Suka tengok trip berjemaah korang.

    Muntah ijo weh daki Tiger Cave tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. TQ jea/

      u naik ke? mau mengahhh tercungap penatt. tp org cakap view cantik. berbaloi lah

      Delete
  2. Ambil pakej kat sana ngan agen mana eh..ke dh booking siap2 waktu di msia lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pilih pakej kat sana je tepi2 jalan area pantai sana. tp kena pandai pilih yg . terbaik n minat JM la. i nyesal amik pakej ni sebab macam so-so jee. hihi

      Delete

Thanks for dropping a comment