Tuesday, January 1, 2013

Renewal Online Passport


Pagi 2013!! I'm feel great today yaww. Hoi ko umur dah 25. Ages just a number rite?!

Few weeks left for next vacay, so I've to renew my passport. Yilek baru pakai 2 pages dah kena buat lain. Rugi buat 2 tahun lantas ku amuk keputusan buat 5 tahun.

Cara online ni hanya untuk renewal sahaja bukan untuk 1st timer application passport. Tu kome kena poie sendiri ambil number giliran kat Jabatan Imigresen.

Step 1 ; Pergi website https://eservices.imi.gov.my/myimms/myPassport?type=26&lang=en


Step 2 : Bukak2 gambar acik timah nih anda memang berada di website yang betol.







Cara pembayaran hanya terima Credit Card buat masa sekarang.


Step 3 : Get ready to apply




Step 4: Masuk kan gambar passport kita yang terbaru and pilih la nak renew untuk

           2 tahun : RM 100 (macam rugi sikit sebab 6 bulan b4 travel kena renew)

           5 tahun : RM 300 (sangat untung untuk yang suka travel sebab date boleh carry forward)

Terbaru Belanjawan 2013 : Warga emas : RM 150, kanak below 12 y.o : RM80


 Step 5 : Sap sai sap soiii mari lah buat payment!



Step 5 : Selesaii !! Trasaction Status  : SUCCESSFUL




Step 6 : Maka bolelah pungut passport anda keesokan harinya di collection branch yang anda pilih.



Good bye passport lamaaa hello passport baru! Opss Sabtu nih nak pi pungut.



Yang paling sayang haruslah NZ oi ada cop tepi belah kanan atas sekali Rugby World Cup








No comments:

Post a Comment

Thanks for dropping a comment